Tausta

sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Omenariisi

Viimeiset tämän syksyn omenat jalostuivat omenariisiksi. Vielä täyteläisemmän jälkiruoan saat tekemällä sen oikeaan riisipuuroon.


4 dl vettä tai omenamehua
1 dl puuroriisiä
4 dl omenakuutioita
½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl vispikermaa

Kuumenna vesi (tai mehu) ja kypsennä riisiä, kunnes neste on imeytynyt niihin. Jäähdytä.
Kuori ja paloittele omenat pieniksi kuutioiksi. Hauduta niitä kattilassa pienessä vesitilkassa, kunnes pehmenevät.
Vaahdota kerma.
Yhdistä omenat, riisi ja kermavaahto. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla.
Tarjoa jääkaappikylmänä.

Muikkusardiinia

Onni on asua järven rannalla, josta saadaan muikkua :)

Paistetut muikut ovat tietysti ykkösjuttu, mutta muikkusardiini on vahvasti kakkosena.


n. 1kg muikkuja 
3 dl rypsi- tai auringonkukkaöljyä
1 prk (70 g) tomaattipyrettä
1 rkl ketsuppia
1 rkl sinappia
½ tl mustapippurijauhetta
3 rkl etikkaa
2-4 tl suolaa (muikkujen koon ja oman maun mukaan)

Perkaa muikut. Sekoita mausteliemen ainekset uunivuoassa. Lado muikut tiiviisti liemeen. Painele kaloja lopuksi vielä käsin, jotta mausteliemi nousee myös pinnalla oleviin kaloihin.
Laita kansi päälle ja uuniin.

Uunin lämpö on ensin tunnin ajan 250 astetta ja sen jälkeen 4 tuntia 150 astetta.

Maistuu myös kylmänä ruisleivän päällä :)

lauantai 28. syyskuuta 2013

Valkosipulisämpylät

Tämä maukas resepti tuli vastaan Kääpiölinnan köökissä-blogissa. Pakkohan näitä oli kokeilla!
Aivan ihania...


(12 kpl)

2 dl maitoa
2,5 tl kuivahiivaa
0,75 tl suolaa
2 rkl öljyä
2 rkl siirappia
1 dl neljän viljan hiutaleita
4,5 dl hiivaleipäjauhoja
 
Täyte:
50-60 g voita tai margariinia
 3 valkosipulinkynttä murskattuna
 
Lämmitä maito hieman käden lämpöä lämpimämmäksi, 42-asteiseksi. Sekoita kuivahiiva osaan jauhoja ja lisää seos maitoon hyvin sekoittaen. Lisää suola, öljy, siirappi ja neljän viljan hiutaleet. Alusta taikinaan loput jauhot niin, että taikina on pehmeää ja kimmoisaa. Kohota peitettynä lämpimässä paikassa 20-30 minuuttia.
 
Voitele piirasvuoka tai käytä irtopohjavuokaa, jonka vuoraat leivinpaperilla (halkaisija n. 24 cm). Jaa kohonnut taikina 12 osaan. Pyörittele palat sileiksi sämpylöiksi. Asettele sämpylöistä yhdeksän ympyrään vuoan reunalle ja loput kolme vuoan keskelle. Peitä vuoka ja kohota lämpimässä paikassa puolisen tuntia.
 
Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet täytettä varten. Sekoita täytteen aineet keskenään. Paina kohonneisiin sämpylöhin sormella koloja ja täytä ne valkosipulivoilla.
 
Paista sämpylöitä 225-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 13 minuuttia. Anna sämpylöiden jäähtyä hieman vuoassa ennen herkuttelua.

Broilerikeitto

Täydellisen pehmeää ja aromikasta keittoa! Tätä ohjetta tulee jatkossakin käytettyä.






400 - 600 g maustamattomia broilerisuikaleita
1 rkl öljyä  
1 tl currya 
1 tl paprikajauhetta 
1 iso sipuli hienonnettuna tai
1 rkl kuivattua sipulia 
7,5 dl vettä
1-2 kanaliemikuutio
1 dl riisiä 
2 - 3 porkkanaa
2  isoa valkosipulinkynttä 
(suolaa) 
2,5 dl ruokakermaa

Ruskista kanasuikaleet öljyssä ja lisää joukkoon curry- ja paprikajauheet. Paloittele sipuli ja lisää pannulle. Hauduta hetki. 
Kaada kattilaan vesi, liemikuutio ja riisit. Paloittele joukkoon porkkanat. Keitä seosta 15-20 minuuttia. Kuori ja purista myös valkosipulinkynnet. Lisää ne keittoon valmistuksen loppuvaiheessa, samoin ruokakerma. Tarkista keitosta vielä maku. Lisää suolaa tarvittaessa.

(Ohje Hellapoliisilta pienillä muokkauksilla)

perjantai 27. syyskuuta 2013

Täytetyt pihvit ja lohkoperunat

Löysin kivan täytettyjen pihvien ohjeen ja kokeilin sitä. Oikein  maukas lopputulos :)

 
TÄYTETYT JAUHELIHAPIHVIT

600 g jauhelihaa
1 dl korppujauhoja
2 dl maitoa
2 munaa
2 sipulia
2 tl aromisuolaa
1 tl paprikajauhetta
½ tl mustapippurirouhetta
3 rkl sinappia

Täyte:

6 kpl kokolihaleikkelettä
6 kpl Kippari juustoviipaleita

Laita korppujauhot turpoamaan maitoon. Silppua sipulit. Sekoita kaikki ainekset sekaisin.
Jaa taikina puoliksi. Muodosta leivinpaperilla vuoratulle pellille massasta 6 kpl isoja pihvejä. Laita jokaisen pihvin päälle leikkele- ja juustoviipale. Tee loppumassasta jokaisen pihvin päälle kansi.
Paista pihvejä 200 asteessa 30 min.

LOHKOPERUNAT

8 isoa perunaa
½ dl öljyä
1 pss Meiran valkosipulista perunakuorrutetta

Kuori perunat. Lohko perunat pituussuunnassa kuuteen osaan. Laita perunalohkot isoon astiaan. Lisää öljy ja perunakuorrute. Sekoita hyvin.
Kaada perunalohkot leivinpaperilla vuoratulle pellille.
Paista 200 asteessa 30 min.

tiistai 24. syyskuuta 2013

Broilerisalaattia

Aivan ihanan ruokaisaa salaattia :)


400 g maustettuja broilerisuikaleita
1 pkt amerikan pekonia
jäävuorisalaattia
½ kurkku
½ rs miniluumutomaatteja
1 pieni keltainen paprika
1 pss paahdettuja ja suolattuja cashewpähkinöitä tai suolapähkinöitä
1 tlk salaattijuustokuutioita

Ruskista paloitellut pekonit pannulla. Valuta niistä rasva. Ruskista broilerisuikaleet.
Yhdistä suikaloitu salaatti, paloitellut tomaatit sekä kurkku- ja paprikakuutiot keskenään. Lisää joukkoon ruskistetut lihat ja lopuksi juustokuutiot sekä pähkinät.

sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Omenamuru ja vaniljakastike

Omenasesongin parhaita puolia...


OMENAMURU

6 pientä omenaa
sokeria
kanelia

Muruseos:

100 g voita






1 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita

Kuori omenat, poista siemenkodat ja pilko lohkoiksi.
Levitä omenalohkot voidellun uunivuoan pohjalle ja ripottele päälle hieman sokeria ja kanelia.
Sekoita taikinan ainekset käsin murumaiseksi seokseksi. Levitä seos tasaisesti omenalohkojen päälle.
Paista uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa 30-35 min.


VANILJAKASTIKE

2 dl maitoa
2 dl ruokakermaa
1 kananmuna
reilu 1 rkl maissitärkkelystä (Maizena)
3 rkl sokeria
2 - 3 tl vaniljasokeria

Sekoita kylmään maitoon kerma, kananmuna ja Maizena. Kuumenna seosta niin, että se sakenee. Älä anna kiehua!
Lisää sokeri ja anna jäähtyä. Mausta lopuksi vaniljasokerilla.

Kesäkurpitsavuoka

Tätä Pirkan reseptiä olen kokeillut aiemmin täytetyissä kesäkurpitsoissa. Nyt tuli idea valmistaa iso annos uunivuokaan.
Kesäkurpitsa on todella monipuolinen ruoanvalmistuksessa ja soveltuu myös leivontaan.


2 (à n. 350 g)kesäkurpitsaa
Jauhelihatäyte:
1 pkt (170 g)Amerikan pekonia
1 rs (400 g)jauhelihaa
3 dlsipulikuutioita
eli n. 150 gsipulia hienonnettuna

kesäkurpitsan sisustaa
1 dl (50 g)emmental-mozzarellajuustoraastetta
1/2 tlsuolaa
1/2 tlmustapippuria
n. 2 rklyrttejä hienonnettuna (basilikaa,

timjamia, meiramia)
1 tlk (200 g)aurinkokuivattuja tomaatteja
Pinnalle:

2 dl (100 g)juustoraastetta

Kuori ja paloittele kesäkurpitsat pieneksi.
Suikaloi pekoni ja ruskista paistokasarissa. Lisää pannulle jauheliha ja sipuli ruskistumaan. Lisää kesäkurpitsakuutiot ja hauduta noin 5 minuuttia. 
Hienonna valutetut aurinkokuivatut tomaatit ja sekoita ne sekä juustoraaste täytteen joukkoon. Mausta seos, tarkista maku ja kaada uunivuokaan.
Ripottele päälle juustoraaste. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin.

Hirvikäristystä

Pakastimessa on vielä viime syksyn hirvenlihoja, joita täytyy nyt käyttää nyt urakalla pois. Tätä ruokaa perheen nuoriso on jo odotellutkin.





pakastettua hirvenlihaa n. 300 g
2 sipulia
4 dl vettä
1 lihaliemikuutio
10 kokonaista mustapippuria
1 tl suolaa

Ota hirvenliha huoneenlämpöön n. 2-3 tuntia ennen ruoan valmistusta.

Aloita käristys vuolemalla kohmeisesta lihasta lastuja, joita ruskistat pannulla pienissä erissä. Mittaa kasariin vesi ja laita sinne liemikuutio. Pidä vesi lämpimänä pienellä teholla. Kaada ruskistetut lihat pannulta veteen. Silppua myös sipulit sinne. Mausta suolalla ja pippureilla.

Anna käristyksen tekeytyä kasarissa pienellä teholla vajaan tunnin ajan. Lisää nestettä tarvittaessa.





Juustoinen perunaviipalelaatikko

Täsllä ohjeella tulee kerralla reilu satsi mehevää perunaviipalelaatikkoa, joka on parhaimmillaan toisena päivänä valmistuksen jälkeen, kun se tekeytyy jääkaapissa (mikäli sitä jää ensimmäisen kierroksen jälkeen...).


8 isoa perunaa
4 isoa porkkanaa
600 g jauhelihaa
2 keskikokoista sipulia
200 g sulatejuustoa
1 lihaliemikuutio
6 dl vettä
2 tl suolaa
rouhittua mustapippuria

Kuori ja viipaloi perunat ja porkkanat. Laita ne uunivuokaan.
Ruskista jauheliha ja lisää joukkoon kuutioidut sipulit kuullottumaan paistamisen loppupuolella.
Kaada liha-sipuliseos kasvisviipaleiden päälle vuokaan. Nostele aineksia hieman sekaisin.

Mittaa vesi kattilaan. Lisää sekaan liemikuutio. Kun vesi alkaa lämmetä, lusikoi joukkoon sulatejuusto, pippuri ja suola.
Sulatejuuston liuettua veteen, seos on valmista kaadettavaksi vuokaan.

Paista 200 asteessa 1½ tuntia. Viimeisen puolen tunnin ajaksi voit peittää vuokan esim. foliolla, ellet halua pinnan tummuvan (kuten kuvassa).