Tausta

tiistai 29. lokakuuta 2013

Pinaattilettuja ja makkara-pastasalaattia

Itsetehdyt pinaattiletut ovat sitten hyviä. Annoksen kanssa sopii hyvin makkara-pastasalaatti.


PINAATTILETUT

n. 25 kpl



1/2 l                  maitoa
2 1/2 dl            vehnäjauhoja
2                        kananmunaa
1 tl                    suolaa
1-2 tl                 sokeria
                          mustapippuria
1/4 dl               juoksevaa margariinia tai öljyä
1/2 ps (à 150 g) pakastepinaattia                  
                         
Tarjoiluun      
                          puolukkahilloa
                         
Vatkaa keskenään maito, vehnäjauhot, munat, suola, sokeri ja pippuri.
Lisää öljy ja sulanut pinaatti. Anna taikinan turvota hetki.
Paista taikinasta kuumalla pannulla ohuita lettuja. Tarjoa pinaattiletut puolukkahillon kanssa. 


MAKKARA-PASTASALAATTI

250 g fusillipastaa
500g balkanmakkaraa (tanko)
1 pss herne-maissi-paprikaa (pakaste)
1-1½ dl Felix perinteinen -salaattikastiketta
1-2 suolakurkkua


Keitä, valuta ja jäähdytä makaroni.
Pilko makkara ja hienonna suolakurkku.
Sulata (halutessasi kypsennä) pakastekasvikset.
Sekoita aineet keskenään riittävän suuressa astiassa ja lisää joukkoon salaattikastike.
Valmista salaatti ajoissa ennen tarjoilua maustumaan kylmään.

lauantai 26. lokakuuta 2013

Juustoiset peruna-porkkanaröstit

Näiden mehevien röstien resepti löytyi Pirkan reseptisivuilta.




4-5 (n. 500 g)  perunaa
2-3 (n. 300 g)  porkkanaa
1 (n. 100 g)     sipuli
100 g              emmentaljuustoa
1                    kananmunaa
1/2 tl             suolaa
1/2 tl             mustapippuria

Kuori ja raasta perunat sekä porkkanat karkeaksi raasteeksi. Kuori ja hienonna sipuli. Raasta juusto.
Sekoita kulhossa juuresraasteet, sipuli, juusto ja muna. Mausta ja sekoita hyvin.
Kuumenna lettupannu ja rasva. Nosta taikinaa pannulle (noin 1/2 dl/pihvi) ja paista miedolla lämmöllä noin 6 minuuttia/puoli kauniin ruskeiksi. 
Voit paistaa pihvit myös uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia. Käännä pihvit lastalla noin 15 minuutin jälkeen, niin saat pihveille kauniin paistopinnan.

perjantai 25. lokakuuta 2013

Tortilla chips- eli tex mex- paistos

Suosikkiruoka nuorten ja vähän varttuneempienkin mieleen ;)


1 pss (200 g) tortilla chipsejä
400 g jauhelihaa
½ pss tacomausteseosta
juustoraastetta
1½ - 2 dl ruokakermaa

Levitä tortilla chipsit tasaiseksi kerrokseksi uunipellille. Ruskista jauheliha ja mausta se tacomausteella. Levitä tortilla chipsien päälle. Ripottele pinnalle juustoraaste ja kaada päälle ruokakerma.
Paista 200 asteessa n. 10-15 min.

torstai 24. lokakuuta 2013

Kinkku-juustohyrrät

Pikkusuolaista nopeasti pöytään tällä ohjeella.


500 g voitaikinaa

Täyte:
200 g palvikinkkua
1/2 paprika

1/2 purjo
2 dl juustoraastetta
mustapippuria


Pinnalle:
1 muna 1 dl juustoraastetta

Kauli sulanut voitaikina ohueksi levyksi. Ripottele taikinan päälle kinkkukuutiot, paprikakuutiot ja suikaloitu purjo. Ripottele pinnalle mustapippuria ja juustoraastetta. Kieritä taikina rullaksi ja leikkaa noin 2 cm paksuisia paloja. Laita laikkauspinta ylöspäin leivinpaperin päälle ja voitele munalla. Ripottele pinnalle vielä juustoraastetta. Paista 200 asteessa 20 minuuttia.



(Ohje Open cafe)

maanantai 21. lokakuuta 2013

Mustikkapannukakut eli amerikkalaiset pannukakut

Tämä on ollut jo pitkään suosikkiohjeemme, kun tekee mieli paistaa pikkulettuja :P




2½ dl vehnäjauhoja
½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
½ tl suolaa
1½ tl leivinjauhetta
3 munaa
2 dl piimää
3 rkl sulatettua voita
2 dl mustikoita

Paistamiseen voita

Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa munat, piimä ja jäähtynyt rasva. Sekoita joukkoon kuivat aineet. Lisää lopuksi mustikat (ne voi ripotella myös pannulla lettujen päälle). Anna taikinan seistä n. 10 min.
Kuumenna lettupannu ja sivele sille pullasudilla sulatettua voita ennen jokaisen pannukakun paistamista.

(Viherpiha 5/08)

sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Herkkulaatikko

Pitkästä aikaa löysin tämän reseptin ja onneksi kaikki tarvikkeetkin löytyivät kotoa.


300-400 g jauhelihaa
1 tl suolaa
1 tl rosmariinia
½ tl pizzamaustetta
½ tl paprikajauhetta
½ tl chilijauhetta
n. 400 g tomaattimurskaa
1-2 valkosipulinkynttä
1 sipuli
2 dl puuroriisiä
4 dl vettä
1 tl suolaa
2 dl kermaa
1 dl maitoa
n. 175 g sulatejuustoa

Pinnalle:
juustoraastetta

Sekoita jauhelihan joukkoon mausteet. Kypsennä jauhelihaa pannulla.
Lisää joukkoon tomaattimurska sekä hienonnettu valkosipuli.

Silppua sipuli ja kuullota se kevyesti pannulla rasvassa.
Kaada riisi ja vesi kattilaan. Hauduta vesi riisiin pienellä lämmöllä.

Sulata sulatejuusto kerma-maitoseokseen kattilassa.
Yhdistä riisit, sipuli ja juusto-kerma-maito. Kaada seos uunivuokaan.

Levitä seuraavaksi vuokaan jauhelihaseos ja ripota pinnalle juustoraastetta.

Paista 200 asteen lämmössä n. 45-50 min.

Kinkkukastike eli sipatti

Tämä kastike saattaa jakaa mielipiteitä, mutta meillä tätä on totuttu syömään keitetyn kukkakaalin kaverina. Ja on hyvää!

  


300 gsaunapalvikinkkua tai kinkkusuikaleita
1 rklvoita
3 rklvehnäjauhoja
5-6 dlmaitoa
1/4 tlvalkopippuria

mustapippuria
1 dlruohosipulisilppua tai 1 sipuli

(suolaa)

Leikkaa kinkku pieniksi kuutioiksi. Ruskista kinkkukuutioita kattilan pohjalla rasvassa, kunnes ne ovat saaneet vähän väriä. Jos käytät tavallista sipulia, pilko se tässä vaiheessa kuullottumaan pannulle.

Ripottele päälle vehnäjauhot, sekoita, mutta älä ruskista. Lisää kerralla maito ja sekoita hyvin.

Anna kastikkeen hautua 10 minuuttia ja mausta se pippureilla, ruohosipulilla ja halutessasi suolalla.
 

keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Täytetty ranskanleipä

Iltapalaksi täytettyä leipää...




ranskanleipä
Oivariinia
valkosipulia
saunapalvileikkelettä
juustoa

Leikkaa leipä tasaisin välein viipaleiksi niin, että pohja säilyy ehjänä.
Voitele viipaleita levitteellä ja valkosipulimurskalla.
Laita jokaiseen viiltoon juusto- ja leikkeleviipale.
Raasta leivän pinnalle juustoraastetta.

Paahda leipää uunissa 200 asteessa n. 10 min, kunnes juusto sulaa.

tiistai 15. lokakuuta 2013

Broileri-pastapaistos

Tulipa testattua uutta broileriruokareseptiä. Maku oli mieto, joten mausteita kannattaa laittaa ensi kerralla vielä reilummin.


300  g täysjyväkierrepastaa
300  g hunajamarinoituja broilerifileesuikaleita
1  rkl voita
1  pussi  (300 g) pakastekasvissekoitusta esim. Aurinkokasvikset
1  tl suolaa
1  tl paprikajauhetta
1/2  tl pippurisekoitusta
1  tlk  (420/250 g) persikkaa
1  prk  (3,3 dl) ruokakermaa 10 %
1  pussi  (150 g) juustoraastetta

 
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Kaada vesi pois, huuhdo ja valuta.
Paista broilerisuikaleet rasvassa. Lisää kasvikset. Kuumenna sekoittaen. Mausta.
Lisää kuutioidut persikat ja ruokakerma. Keitä 3 min.
Levitä pasta ja puolet juustoraasteesta vuokaan. Kaada päälle broileri-kasvisseos. Sekoita. 
Ripota päälle loppu juustoraaste.
Paista 225 asteessa n. 10 min.

Välipalajuoma

Lusikoitavaa välipalajuomaa tai mehun lisäyksellä nestemäisempää energiapommia :)


(2 annosta)

1 prk (150 g) vaniljajogurttia
1 pss omena-kanelipikapuuroaineksia
1 banaani
1 dl omenatäysmehua
½ dl puolukoita

Laita kaikki ainekset kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella.
Kaada lasiin ja nauti.

sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Punajuuri-jauhelihakastike

Valion sivuilta löytyi herkullinen kastikeohje, jota innostuin kokeilemaan. Maistui hyvin koko perheelle :)


400  g vähärasvaista naudan jauhelihaa (käytin hirveä)
1    iso sipuli
2   (250 g) punajuurta (raasteena 3 dl)
2 - 3 dl vettä
1  prk  (2 1/2 dl) Valio maustettua ruokakermaa Kolme juustoa
2 1/2  rkl tomaattipyreetä
1/2  tl suolaa
mustapippuria myllystä
1/2  dl persiljaa


Laita pannulle voita, kuumenna. Paista siinä jauheliha ja hienonnettu sipuli. Lisää raastettu punajuuri.
Lisää vesi ja juustokerma. Anna kiehua hiljalleen kannen alla 5 - 7 min tai kunnes kypsää. Mausta tomaattipyreellä, suolalla ja mustapippurilla.
Ripota päälle hienonnettua persiljaa.
Tarjoa keitettyjen kuoriperunoiden ja porkkanoiden tai pastan kanssa.

Leipävanukas

Pitihän tätäkin ohjetta kokeilla, kun eteen sattui :) Munamaitoon täytyy laittaa seuraavalla kerralla makeutta lisää, sillä pelkkä välissä oleva hillo ei tuntunut perheen makuun riittävältä.










2 munaa
5 dl maitoa
8 - 10 viipaletta
makeutettua marjasosetta tai hilloa
rasvaa vuoan voiteluun
paahto- tai ranskanleipää

Vatkaa munat ja maito sekaisin.
Kasta viipaleet munamaitoon ja lado voideltuun vuokaan.
Peitä leipäkerros hillolla tai soseella ja lado taas seuraava leipäkerros. Jätä päällimmäiseksi leipäkerros.
Kaada loppu munamaito päälle.
Paista 200 asteessa noin puoli tuntia.

sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Pekoni-jauhelihamureke ja uunikasvikset

Sunnuntai-illan aterialle kokeilin uutta murekereseptiä. Olipas se hyvää! Tulee kyllä tehtyä uudemmankin kerran. Käytin hirvijauhelihaa, joten pekonin rasvaisuus täydensi makua sopivasti.


Mureke:

500 g jauhelihaa
100 g ylikypsää palvikinkkua siivuna
1 pkt (170 g) Amerikan pekonia
1 sipuli
3 kananmunaa (2 massaan, 1 voiteluun)
1½ tl suolaa
½ tl jauhettua maustepippuria
1/3 tl valkopippuria
½ dl perunajauhoja
1-2 rkl sinappia

Paloittele pekonit ja paista pannulla. Lisää joukkoon kuullottumaan kuorittu ja pieneksi kuutioitu sipuli.
Yhdistä jauheliha, kuutioidut kinkkuviipaleet, sekä pekoni-sipulisilppu. Sekoita.
Lisää kaksi munaa, suola, mausteet, perunajauho ja sinappi. Sekoita.
Muotoile massasta tasainen mureke. voite se kananmunalla, niin saat kauniin paistopinnan.

Laita mureke 200-asteiseen uuniin ja kypsennä n. 45 min.


Uunikasvikset:

3 porkkanaa
pala lanttua
½ pienestä kesäkurpitsasta
1 punasipuli
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl siirappia
2 tl yrttisuolaa

Kuori kasvikset ja pilko lohkoiksi. Laita ne isoon kulhoon. Sekoita joukkoon öljy, siirappi ja suola. Sekoittele niin, että ne maustuvat kauttaaltaan.
Levitä kasvikset leivinpaperilla peitetylle pellille. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 45 min.

lauantai 5. lokakuuta 2013

Hirvikeitto

Hirvenliha on keitossakin jalossa muodossa :)

n. ½ - 1 kg hirven keittolihaa
1 l vettä
1 iso sipuli tai purjoa
10 maustepippuria
1-2 lihaliemikuutioa (tai lihafondia)
3 porkkanaa
(suolaa)
5 perunaa



Kaada vesi kattilaan lihan peitoksi. Kuumenna kiehuvaksi ja kerää vaahto pois. Lisää suola ja mausteet.
Keitä kannen alla pari tuntia pienellä teholla. Lisää nestettä jos tarpeen.
Paloittele liha ja laita lihapalat takaisin liemeen. Lisää viipaloitu sipuli (tai purjo) ja porkkanat. Keitä kypsiksi. Tarkista maku.

Valkosipuliperunat

Mikäli aikaa riittää, teen yleensä valkosipuliperunoita savulohen kaveriksi ruokapöytään. Kuvassa perunavuoka valmiina uuniin.


8 isoa perunaa
öljyä
8 valkosipulin kynttä
2-3 tl suolaa
2,5 dl ruokakermaa

Viipaloi pestyt ja kuoritut perunat. Kuullota viipaleita öljyssä pannulla pienissä erissä (esim. kahden perunan viipaleet kerrallaan). Purista pari valkosipulin kynttä kullottamisen loppuvaiheessa joka pannulliseen. Kaada perunaviipaleet uunivuokaan ja lopuksi ruokakerma päälle.

Paista 200 asteessa tunnin verran.

tiistai 1. lokakuuta 2013

Juustoinen jauhelihakeitto

Tämä on helppo ja nopea arkiruoka. Mukavaa vaihtelua tavalliseen jauhelihakeittoon.


n. 1 litra vettä
400 g jauhelihaa
1-2 lihaliemikuutiota
1 pss (500 g) peruna-sipulisuikaleita
3/4 pkt Koskenlaskija-juustoa
ripaus mustapippuria

Kiehauta vesi, lisää liemikuutio. Laita joukkoon jauheliha. Hajottele lihaa kauhan avulla, ettei se jää isoiksi paloiksi.
Anna kypsyä muutama minuutti. Kaada joukkoon peruna-sipulisuikaleet. Kun keitto on kiehunut pienellä teholla n. 10 min, lisää sulatejuusto. Keitto on valmista syötäväksi, kun juusto on sulanut. Mausta.